Wat is Cloud Computing?

Cloud computing geeft bedrijven toegang tot hun IT via het internet. Hierbij is alles wat een bedrijf nodig heeft op het gebied van IT extern benaderbaar vanuit een datacenter, oftewel de cloud. Denk hierbij aan servers, software en databases. Hierdoor is het niet meer nodig om te investeren in fysieke datacenters of server in uw bedrijf, maar ‘huurt’ u uw IT-diensten. Denk bijvoorbeeld aan Office 365.

Hierbij kan er een keuze gemaakt worden tussen een ‘private cloud’, een ‘public cloud’ en een ‘hybride cloud’

Private cloud

In een private cloud hebben bedrijven een eigen IT-infrastructuur. Deze omgeving is dus exclusief voor het bedrijf in kwestie. Een voordeel hiervan is controle over de cloud en flexibiliteit qua behoeften. Hierbij wordt het beheer zowel intern, extern of gecombineerd uitgevoerd.

Public cloud

In een public cloud delen bedrijven de IT-infrastructuur met andere bedrijven. Voordeel van een public cloud zijn lagere kosten door het relatief grote servernetwerk en een kleinere kans op storingen door de grootte van het netwerk. Hierbij wordt het beheer extern uitgevoerd.

Hybride cloud

In een hybride cloud worden private en public clouds gecombineerd. Hierdoor kunnen bedrijven bijvoorbeeld eigen applicaties op een eigen server laten draaien in combinatie met een externe cloud voor programma’s als Office365 en SharePoint. Het voordeel van een hybride cloud is dan ook dat voor elke vraag een passende oplossing gekozen kan worden.

Ook werken in de Cloud?

Wij zijn gespecialiseerd in Werken in de Cloud. Al vanaf 1 werkplek!