Wat is Wifi nou precies?

Wifi, vandaag de dag onmisbaar en passend in het rijtje gas, water, licht……wifi. Maar Wifi is ook WLAN en draadloos internet. Want wat is Wifi nou écht?

Wifi staat voor Wireless-Local Area Network. Ook wel bekend onder de afkorting WLAN. De term Wifi zelf is afgeleid van de audioterm Hi-FI en heeft dus eigenlijk met de oorspronkelijke benaming te maken. Toch wordt in de volksmond Wifi als standaard gezien. Wifi is een standaard label voor draadloze netwerken. Omdat het een gecertificeerde standaard is, kan elk apparaat die daaraan voldoet onderling communiceren. Het ene merk access points communiceert dus met het andere merk router zonder dat je hier problemen aan ondervindt.

Een stukje techniek

Wifi wordt licentievrij uitgezonden in een 2,4 GHz en 5 GhZ-band. De enige voorwaarden die hieraan verbonden zijn is dat het maximale zendvermogen enerzijds 100mW en anderzijds 1000mW. Het signaal wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar dat is het niet. Het is de norm voor het versturen van gegevens door de lucht. Wifi werkt volgens verschillende standaarden binnen dit protocol:

  • IEEE 802.11b: dit is de allereerste WiFi standaard. Het werkt op 2,4 GHz en heeft een max. bandbreedte van 11 Mbps.
  • IEEE 802.11a: werkt op 5 GHz. Wordt veel gebruikt in dualband routers.
  • IEEE 802.11g: Dit is de meest gebruikte standaard en de opvolger van 802.11b die ook werkt op 2,4 GHz. Deze standaard zorgt voor hogere snelheden met een bandbreedte van 54 Mbps.
  • IEEE 802.11n: De meest recente standaard die werkt op 2,4 GHz en 5 GHz met een bandbreedte tot 600 Mbps.

Wat kun je met Wifi?

Wifi verzorgt een draadloze verbinding. Dat zorgt ervoor dat je overal zonder kabel online bent. Of dit nou met je smartphone is, je laptop of je tablet tot zelfs je ‘smart’ koelkast. Dankzij straling wordt van je modem náár je apparaat blijf je verbonden, afhankelijk van de afstand. Want hoe verder je van de modem ben verwijderd, hoe slechter het signaal ontvangen kan worden. Ook wanneer er meerdere apparaten gebruik maken van de wifi, zal dat gevolgen hebben op de snelheid.

En hoe zit dan met wifi op de zaak?

Wanneer je een wifi-verbinding nodig hebt in je bedrijf dan biedt een wifi access point uitkomst.  Het grote voordeel van een access point is dat het wel 60 apparaten tegelijkertijd kan verbinden met het draadloze netwerk, zonder dat het effect heeft op de snelheid of stabiliteit van de wifi. Zo ben je dus verzekerd van het beste signaal, overal op kantoor; zowel binnen als buiten. Van de garage tot het dakterras.

Ben je op zoek naar snelle en stabiele Wifi?

Wij zijn gespecialiseerd in Zakelijke Wifi.