Budget over van 2020? Bereid je voor op 2021 met thuiswerken en weer terug naar kantoor.
Het jaar is alweer bijna voorbij. En wat voor jaar was het; een jaar in teken van COVID-19. Daarbij heeft corona voor iedere onderneming impact gehad, zowel negatief als positief. Maar heeft corona daardoor ook invloed gehad op de jaarbegroting en het budget van 2020?
Bij het maken van een nieuwe jaarbegroting proberen bedrijven alle voorziene uitgaven bewust ruim aan te houden. Daarbij wordt er een bepaalde marge aangehouden voor onvoorziene uitgaven zodat er geen budget te kort is aan het einde van het jaar. Voor veel bedrijven betekent dit ook dat er juist budget over is; er is te ruim begroot. Dit klinkt positief. Toch is het gevolg hiervan dat het budget voor het jaar erop vaak naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor wordt er meer van bedrijven en personeel verwacht voor (veel) minder budget.
Heeft COVID-19 juist voor een overschot aan budget gezorgd? Dan is het verstandig om dit in 2020 nog in je bedrijf te investeren. Veel bedrijven kiezen ervoor om dit te investeren in ICT als voorbereiding op een jaar waarin werknemers thuis blijven werken en weer naar kantoor toe komen.
Ook in 2021 wordt er thuisgewerkt (en cybercriminelen weten dat).
Sinds het begin van de coronacrisis werken maar liefst 2 miljoen werknemers thuis. Vooral tijdens het begin van de crisis ging dit op een basic manier; laptop openen op de keukentafel en toch veel te afhankelijk zijn van de faciliteiten op kantoor.
Ook in 2021 wordt er (al dan niet voor een groot deel) thuisgewerkt en zelfs tot 60% van de werknemers wil thuis blijven werken na de coronacrisis. Een goed ingerichte online werkplek zorgt ervoor dat werknemers thuis met dezelfde faciliteiten als op kantoor kunnen werken met onder andere werken vanaf de server op kantoor, externe data-opslag en een beveiligde (VPN) verbinding.
Juist in 2021 is deze veiligheid van thuiswerkplekken erg belangrijk. Sinds de coronacrisis verschuiven cyberaanvallen namelijk van kantoor naar thuis. Bedrijven hebben de veiligheid van hun ICT doorgaans goed gewaarborgd, alleen is dit wel op kantoor zelf. Het veilige kantoor is op dit moment versnippert naar onveilige en inbraakgevoelige thuiswerkplekken die in potentie voor desastreuze datalekken en -verlies kunnen zorgen.
Een leeg pand is een unieke kans voor ongestoord onderhoud
Door de corona en het thuiswerken staan vele bedrijfspanden al maanden vrijwel leeg. De volledige tijdsduur van het thuiswerken ligt naar verwachting verder achter ons dan voor ons. Ergens in 2021 zullen werknemers in ieder geval voor een deel weer naar kantoor gaan. Daarom kunnen bedrijven nu nog ‘profiteren’ van een leeg kantoor of bedrijfspand waar zowel de software en hardware onderhouden of vernieuwd kan worden zonder dat werknemers gestoord worden tijdens hun werk.
Veel bedrijven denken dat wanneer hun faciliteiten eenmaal ‘staan’, er jaren niets meer hoeft te gebeuren. Maar net zo als je auto, schilderwerk en CV-ketel heeft ook software en hardware onderhoud nodig. Door de snelle technologische ontwikkelingen is vooral de levensduur van software kort. Onderhoud is daarom op lange termijn voordeliger zodat het meegroeit met de technische ontwikkelingen. Zo werken niet alleen werknemers straks up-to-date op kantoor, maar worden ook softwareproblemen die data-verlies of continuïteitsverlies tot gevolg hebben voorkomen.
Maar ook de hardware op kantoor staat al maanden stil. Dat is het uitgelezen moment om onderdelen te vervangen die doorgaans veel, maar nu niet worden gebruikt. Een slechtwerkende printer die voor veel irritatie zorgt, ouderwetse telefoons inruilen voor headsets of bedrade muizen en toetsenborden vervangen voor draadloze; en vul zelf maar aan.
Er zijn veel manieren om je budget nog uit te geven. Door het te investeren in ICT bereidt je je bedrijf voor een op dit moment nog onzeker 2021. Wordt het thuiswerken of weer naar kantoor? En wanneer is het moment dat het ‘oude normaal’ weer normaal wordt? Niemand die je hier zekerheid over kan geven. Neem contact met ons op en wij helpen je verder met de zekerheid van een duurzame ICT oplossing.